

Zapobieganie marnowaniu żywności jest jednym z najłatwiejszych i najskuteczniejszych działań, jakie możesz podjąć, aby zaoszczędzić pieniądze i zmniejszyć wpływ na zmiany klimatu poprzez redukcję emisji gazów cieplarnianych i ochronę zasobów naturalnych. Na takiej postawie skorzystasz i Ty i środowiskowo naturalne. Oszczędzanie i przetwarzanie jedzenia, kiedy wejdzie w krew, potrafi być bardzo twórcze a nawet przyjemne.
Sporządzenie listy z tygodniowymi posiłkami może zaoszczędzić pieniądze i czas. Bardzo przydatne mogą tu być gazetki promocyjne sieci handlowej Dino, z którymi łatwo możesz sporządzić listę zakupów. Jeśli kupujesz tylko to, czego potrzebujesz, jest większe prawdopodobieństwo, że wykorzystasz wszystko przed upływem terminu przydatności.
- Kupuj tylko sprawdzone produkty, te które znasz i lubisz. Nie eksperymentuj.
- Najpierw zajrzyj do lodówki, zamrażarki i spiżarni, aby uniknąć kupowania jedzenia, które już masz. Zrób co tydzień listę tego, co należy zużyć i zaplanuj nadchodzące posiłki.
- Uwzględnij ilości na liście zakupów, zaznaczając, ile posiłków przygotujesz z każdym produktem, aby uniknąć nadmiernego kupowania. Na przykład: „zielona sałatka - wystarczy na dwa obiady”.

Nie wyrzucaj - wszystko można przetworzyć
Produkty przeterminowane, a także dodatki, sosy a nawet resztki, mogą nadal nadawać się do gotowania. Daj im drugie życie, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Wykorzystaj te składniki do zup, zapiekanek, frytek, sosów, wypieków, naleśników lub koktajli. Jabłko zawsze można obrać, odkroić to, co Ci nie odpowiada i spokojne przeznaczyć do racuchów czy szarlotki. Z czerstwego chleba można zrobić grzanki, buraki można podsmażyć jako pyszną przystawkę, a skrawki warzyw można wykorzystać do zupy.
- Zamrażaj, marynuj, susz, z nadwyżek owoców i warzyw, szczególnie w sezonie przygotuj pyszne przetwory, dżemy czy sałatki. Przepisy naszych babć wracają do łask.
- Nie zostawiaj łatwo psującej się żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny.
- Wszelkie resztki należy przechowywać w lodówce lub zamrażać w małych, przezroczystych, oznakowanych pojemnikach z datą ich zamrożenia.

Większość posiłków można przekształcić, zamienić, przemielić i dzięki temu zamienić w kompletnie nową potrawę.
Oto kilka pomysłów.
- Masz resztki makaronu? Dodaj cebulę dymkę, pomidor, tuńczyk, ogórek i dressing, włóż do lodówki i masz zdrową sałatkę na bazie makaronu.
- Resztki ryżu należy szybko schłodzić i przechowywać w lodówce, jeżeli chcesz go dłużej przechować. Ale zawsze można zrobić burrito, zwijając w tortillę mieszankę ryżu, fasoli, gotowanego mięsa, tartego sera i salsy.
- Marchewki, seler i dymki, które zaczęły więdnąć, można potrzymać chwilę w misce z lodowatą wodą, a znów będą chrupiące.