28.06.2022 Ostatnia aktualizacja 17:07, 27.06.2022

Oszczędne gotowanie i niemarnowanie – jak wykorzystać resztki w kuchni?

Autor:
Artykuł sponsorowany
Opublikowano: 21 Cze 2022
Oceń:
5 1 1 1 1 1
Kategoria:
Aktualności
Większość ludzi nie zdawało sobie sprawy, ile jedzenia wyrzucamy każdego dnia. Począwszy od niezjedzonych resztek, przez zepsute produkty, po części owoców i warzyw, które można zjeść lub przerobić.


Po pierwsze planuj zakupy i posiłki.

Zapobieganie marnowaniu żywności jest jednym z najłatwiejszych i najskuteczniejszych działań, jakie możesz podjąć, aby zaoszczędzić pieniądze i zmniejszyć wpływ na zmiany klimatu poprzez redukcję emisji gazów cieplarnianych i ochronę zasobów naturalnych. Na takiej postawie skorzystasz i Ty i środowiskowo naturalne. Oszczędzanie i przetwarzanie jedzenia, kiedy wejdzie w krew, potrafi być bardzo twórcze a nawet przyjemne. 

Sporządzenie listy z tygodniowymi posiłkami może zaoszczędzić pieniądze i czas. Bardzo przydatne mogą tu być gazetki promocyjne sieci handlowej Dino, z którymi łatwo możesz sporządzić listę zakupów. Jeśli kupujesz tylko to, czego potrzebujesz, jest większe prawdopodobieństwo, że wykorzystasz wszystko przed upływem terminu przydatności.  
  • Kupuj tylko sprawdzone produkty, te które znasz i lubisz. Nie eksperymentuj. 
  • Najpierw zajrzyj do lodówki, zamrażarki i spiżarni, aby uniknąć kupowania jedzenia, które już masz. Zrób co tydzień listę tego, co należy zużyć i zaplanuj nadchodzące posiłki.
  • Uwzględnij ilości na liście zakupów, zaznaczając, ile posiłków przygotujesz z każdym produktem, aby uniknąć nadmiernego kupowania. Na przykład: „zielona sałatka - wystarczy na dwa obiady”.

Nie wyrzucaj - wszystko można przetworzyć 

Produkty przeterminowane, a także dodatki, sosy a nawet resztki, mogą nadal nadawać się do gotowania. Daj im drugie życie, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Wykorzystaj te składniki do zup, zapiekanek, frytek, sosów, wypieków, naleśników lub koktajli. Jabłko zawsze można obrać, odkroić to, co Ci nie odpowiada i spokojne przeznaczyć do racuchów czy szarlotki. Z czerstwego chleba można zrobić grzanki, buraki można podsmażyć jako pyszną przystawkę, a skrawki warzyw można wykorzystać do zupy.
  • Zamrażaj, marynuj, susz, z nadwyżek owoców i warzyw, szczególnie w sezonie przygotuj pyszne przetwory, dżemy czy sałatki. Przepisy naszych babć wracają do łask. 
  • Nie zostawiaj łatwo psującej się żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny.
  • Wszelkie resztki należy przechowywać w lodówce lub zamrażać w małych, przezroczystych, oznakowanych pojemnikach z datą ich zamrożenia. 
 
Bądź kreatywny w kuchni.

Większość posiłków można przekształcić, zamienić, przemielić i dzięki temu zamienić w kompletnie nową potrawę.
 

Oto kilka pomysłów. 
  • Masz resztki makaronu? Dodaj cebulę dymkę, pomidor, tuńczyk, ogórek i dressing, włóż do lodówki i masz zdrową sałatkę na bazie makaronu.
  • Resztki ryżu należy szybko schłodzić i przechowywać w lodówce, jeżeli chcesz go dłużej przechować. Ale zawsze można zrobić burrito, zwijając w tortillę mieszankę ryżu, fasoli, gotowanego mięsa, tartego sera i salsy.
  • Marchewki, seler i dymki, które zaczęły więdnąć, można potrzymać chwilę w misce z lodowatą wodą, a znów będą chrupiące.
Nigdy nie wyrzucaj jedzenia do śmietnika! 

Nie każde jedzenie, które z czasem trochę się zestarzało lub zmiękło, musi trafiać prosto do kosza. Tylko upewnij się, że żadne jedzenie nie spleśniało, w przeciwnym razie jest za późno! Pożywną, niezepsutą i nietkniętą żywność można przekazać bankom żywności lub do coraz popularniejszych w naszym kraju tzw. Jadłodzielni. 
 
______________________________Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Aby dodawać komentarze wypełnij poniższy formularz. Gdy komentujesz jako gość (bez zakładania konta w naszym portalu) Twój komentarz zostanie opublikowany po akceptacji moderatora. Komentarze zarejestrowanych użytkowników (możesz zarejestrować się TUTAJ) publikowane są automatycznie.

Kod antyspamowy


Odśwież

Ostatnie ogłoszenia


Zobacz wszystkie >
Dodaj ogłoszenie +
________________
Praca portal - Gowork.pl